Es posa en marxa el Protocol Municipal per a unes Festes i Espais d'Oci Lliures de Violències Masclistes en la Festa Major de Barberà

11/07/2018 - 10:45

En el marc de la Festa Major de Barberà del Vallès, l'Oficina de Polítiques de Gènere de l'Ajuntament en col·laboració amb la Secció de Col·lectius Socials i Cultura, va posar en marxa per primer cop el Protocol Municipal per a unes Festes i Espais d'Oci Lliures de Violències Masclistes. Aquest Protocol, que parteix del que va impulsar el Kol·lectiu de Dones de Barberà (KDB) l'any 2017, és el resultat d'un procés participatiu i comunitari en el qual han participat professionals de diferents àrees de  l'Ajuntament: Territori i Medi Ambient, Cultura, Oficina de Polítiques de Gènere, Joventut, Alcaldia i Comunicació, Policia Local, així com Mossos d'Esquadra i representants d'entitats de dones i juvenils del municipi. L'Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears (APFCiB) ha estat l'encarregada d'acompanyar a l'Ajuntament en tot el procés, amb el suport de la Diputació de Barcelona.   

El Protocol va comptar per la Festa Major amb un dispositiu específic en relació a la prevenció i la detecció de les violències masclistes en espais d'oci, que consistia en dues professionals que atenien en el Punt Lila, Punt d'Informació i Atenció a les Violències Masclistes, situat a la Plaça de la Vila, i dues professionals més que feien funcions d'agents de sensibilització itinerant per les diferents zones de concerts i espais voltants. Tanmateix, el Punt Lila tenia l'objectiu de ser un espai de seguretat i confort per les persones que podien haver patit una situació de violència masclista durant la Festa Major.

Durant els dies de festa, el Punt Lila va oferir informació a centenars de persones que es van apropar a la carpa per agafar material de la campanya del Protocol per a unes Festes i Espais d'Oci Lliures de Violències Masclistes, així com conèixer què calia fer si presenciava o era víctima d'una agressió masclista. 

El Punt Lila, que es va  instal·lar durant els dies de Festa Major en horari nocturn, divendres i dissabte de 22.30 a 5.30h del matí i diumenge de 22.30 a 2.30h, va anar càrrec de l'Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears, especialitzada en la temàtica. Durant els dies de festa es van sensibilitzar i assessorar a un total de 435 persones que van voler conèixer què són les violències masclistes en festes i espais d'oci, i què cal fer per prevenir i identificar aquest tipus de violències. Centenars de persones més van passar per recollir flyers, polseres o enganxines de la campanya.

També es van detectar i actuar davant tres situacions d'agressions masclistes que es van donar durant les festes. En aquestes situacions es va realitzar una actuació coordinada entre el Punt Lila, la Parella Itinerant, membres d'entitats, i en un cas, també amb la Policia Local. Així mateix, es va atendre i assessorar a una persona que va reportar una situació de violència viscuda en el passat (una agressió homòfoba) en un context d'oci.

La posada en marxa del Protocol i el dispositiu específic durant la Festa Major de Barberà del Vallès d'enguany ha estat una acció molt positiva, que ha tingut una molt bona acollida i rebuda per part de la ciutadania. Aquestes accions de prevenció i sensibilització són molt importants per avançar cap a unes festes lliures de violències masclistes, a més de donar visibilitat a una realitat que fins ara quedava amagada.

 

Persones referents identificades amb Braçalet Lila

Les entitats que van participar en la Festa Major van realitzar al mes de juny una formació obligatòria en la qual es va donar a conèixer el protocol i quin era el circuit que calia seguir quan es detectava una agressió masclista. 

Durant els dies de Festa Major, a cada una de les carpes de les entitats es podia trobar una persona referent, identificada amb un braçalet lila, perquè la ciutadania es pogués adreçar a ella en cas de necessitat i així informar a les professionals del Punt Lila que intervindrien per atendre i proporcionar un espai de seguretat a la víctima.

El Protocol Municipal per a unes Festes i Espais d'Oci Lliures de Violències Masclistes es va aprovar per unanimitat de tots els grups polítics en la sessió plenària del mes de juny.